Leke Tedavisi Nedir?
Günümüzde birçok kişinin cildin de lekeler oluşmaktadır. Bu lekelerin oluşmasına birçok neden yol açar. Lekeler, genellikle güneşten gelen zararlı ışınlardan kaynaklanır. Güneşten gelen zararlı ışınlar kişinin özellikle yüz çevresinde irili ufaklı olmak üzere kahverengi tonlarında oluşan lekelere sebebiyet verir. Sadece güneşten gelen zararlı ışınlardan kaynaklanmaz aynı zaman da kişinin vücudunda olan hormonsal bozukluklarla beraber herhangi bir hastalığın sonucunda da meydana gelebilmektedir. Bu lekelerin oluşmasının başlıca sebebi metabolizma kaynaklıdır. Bunun için düzenli ve sağlıklı beslenilmesi gerekir. Ayrıca lekelerin oluşmasının ana etkeni kişiden kişiye değişebilir. Çünkü bu durum da herkesin vücut yapısı farklı olduğu gibi metabolizması da farklıdır. Güneş ışınlarının oluşturduğu lekelerde ise kişiye ten rengini vermesini sağlayan pigmentlerin, kişinin vücudunun belli kesiminde birikmesi sonucu oluşmaktadır. Bütün bunlarla beraber lekelenmelerin bir diğer sebebi de genetik olabilmektedir. Kişi de oluşan lekelerin genetik etkisini unutmamak gerekir. Bazı kişilere yapılan ilaç tedavisi, hamileliğin etkisi ve kullanılan kozmetik ürünlerinin yan etkisi olarak meydana gelebilir. Kozmetik ürünlerinden olan lekeleri önlemek için kaliteli ve test edilmiş ürünlerin kullanılması oldukça önemlidir.
Cilt Lekelerinin Oluşma Nedeni Nedir?
Özellikle yüz bölgesi başta olmak üzeri vücudumuzun bazı kesimlerinde de cilt lekeleri oluşur. Bu lekelerin oluşması genetik olabilirken genellikle dış etkenlerden kaynaklanır. Bu sebepleri önlemek için oldukça dikkatli olunmalı zararlı ışınlara karşı korunması gerekir. Ciltte leke oluşmasına neden olan bazı etkiler için şunları söylemek mümkündür.
Doğum Lekeleri: Kişi doğduğu zamandan beri vücudunda olmak suretiyle var olan koyu lekelerdir. Bu lekeler zaman ilerledikçe yok olabilirken tam aksine daha çok koyulaşabilir. Deri de var olan bu görüntünün giderilmesi için uygun olan leke tedavi türü uygulanmalıdır.
Pigment Sorunlu: Bir kişinin cildinin bazı kısımları daha koyu olup bir kısmı ise daha açık tonda olabilir. İşte bu durumun başlıca sebebi pigmentasyon sorunudur. Bu sorunun giderilmesi için kesinlikle alanında uzman olan doktorlar ile görüşerek uygun leke tedavi türünün yapılması gerekir. Aksi takdir de zaman içerisinde kendiliğinden yok olması pek mümkün değildir.
Tıbbi Sorunlar: Bir kişi geçirmiş olduğu rahatsızlık sonucunda ilaç tedavisi veya başka bir tedavi yaptırmış olabilir. Bu tedaviden sonra oluşan lekelerinde rahatsızlık uyandırması oldukça olağan bir durumdur. Kandaki oksijenin yeterli olmaması sebebiyle olurken kızarıklık, şişkinlik ve bulantı hissine neden olabilir.
Bu gibi etkilerin olmaması için alanında uzman olan doktorlar ile görüşülmeli ve doktorların söylediği koşullara uyulmalıdır. Böylece lekelerin giderilmesi daha kolay olurken tamamen oluşması da engellenebilir.
Leke Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nedir?
Ciltte oluşan lekelerin giderilmesi için birçok kişi türlü yollara başvurmaktadır. Fakat en etkili ve doğru yolu belirlemek için öncelikle bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorların gözetimi altına girmelidir. Alanında uzman olan doktorlar kişiyi muayene ederek gerekli olan tetkiklerden geçirir. Yapılan tetkikler sonucunda oluşan lekelerin neden ortaya çıktığı belirlenir ve ona göre ilerlenir. Lekelerin neden oluştuğu belirlendikten sonra kişi için en uygun tedavi türü belirlenerek işlem uygulanır. Fakat herkesin bünyesi ve sağlık durumu farklılık gösterdiğinden tek bir leke tedavi işlemi yeterli olmayacağı gibi kullanılan leke tedavi türü de zararlı olabilir. İşte tam olarak bunu önlemek amacıyla alanında uzman olan doktorların gözetiminde olmak doğru olacaktır. Leke tedavisinde kullanılan tedavi türlerine bakacak olursak şunları söylemek mümkün olur.
Kimyasal Peeling ile Leke Tedavi Uygulaması: Kimyasal peeling işleminde ilk önce kullanılacak olan ürünler seçilerek diğer kimyasal ürünler ile karıştırılır. Bu karışımın etkisi ile ciltte belirli bir seviye de hasar oluşturulur. Oluşan hasar kişinin cildinin soyulmasını sağlar. Cildin soyulmasıyla altındaki yeni, temiz ve daha parlak cilde kavuşulur. Böylece kişinin cildi yenilenir. Fakat bu işlemi yaparken oldukça dikkat edilmesi gerek. Aksi takdir de istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Kimyasal pelling işlemi için ciltte hasar meydana getirerek temiz cilde ulaşmak olduğunu söyleyebiliriz. Kışın yapılması önerilen kimyasal peeling işlemi yaklaşık olarak 4 seans sürer. Aynı zaman da bu işlem oluşan hafif kırışıklıklarında giderilmesinde oldukça etkilidir.
Lazer ile Leke Tedavi Uygulaması: Ciltte oluşan lekelerin giderilmesi için lazer tedavisi sıkça tercih edilmektedir. Fakat her cilt tipi farklı olduğu için kullanılan lazerler de farklılık gösterir. Lazer tedavisi ile kişide leke olan bölge hedef alınır. Aynı zaman da bu işlem, dövme ve çillerde de etki göstermektedir. Bu işlem uygulandıktan bir süre sonra işlem yapılan bölge de kabuklanmalar meydana gelir. İlerleyen zamanlar da soyulan kabuklanma yeni cildin ortaya çıkmasında etkili olur. Genellikle kışın uygulanması önerilen lazer uygulamasının işlem sonrasında mutlaka güneş kremi gibi koruyucu ürünler sürülmelidir.
Medikal İşlem ile Leke Tedavisi: Lekelerin giderilmesi için birçok yol olmasıyla beraber sıkça tercih edilen bir işlem de medikal tedavidir. Medikal tedavinin uygulanması için kullanılan kremler mevcuttur. Bu kremlerin ciltte soyucu bir etkisi vardır. Fakat bu kremler bazı durumlar da tek başına yeterli olmaz. Bunun için kremler kullanılırken ek olarak bulunan diğer tedavi işlemleri de uygulanabilir. Bu sayede leke tedavisinde oldukça olumlu bir sonuç alınır. İşlem yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri ise cildin nemlendirilmesidir.
Leke Mezoterapi İşlemi ile Leke Tedavisi: Bu leke tedavi türünde, kişinin lekelerine neyin sebebiyet verdiği saptanarak ona göre uygun olan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar bir enjektör yardımı ile lekenin bulunduğu çevreye enjekte edilir. Genellikle lokal anestezi ile yapılan bu işlem kişiye herhangi bir acı hissi vermemektedir. Ortalama olarak 20 dk süren işlemin olumlu sonucunu görmek için bir süre beklenilmelidir. Leke mezoterapisi uygulandıktan sonra etkisini en iyi şekilde görebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar ise sıcak su ile temas edilmemesi ve ağır egzersiz yapılmaması gibi faktörlerdir.
Işık Peeling İşlemi ile Leke Tedavisi ( Enzim Peeling İşlemi ): Ciltte bazı noktaların normalden daha fazla koyu olması, ten rengini veren pigmentin vücutta gereğinden fazla üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu koyulaşmanın engellenmesi için enzim peeling işlemi yani ışık peeling işlemi uygulanmaktadır. Koyulaşan bölgeye uygulanan bu işlem sayesinde leke zaman içerisinde açılması sağlanır. Işık peeling işlemini yaptırmak isteyen kişiler öncelikle bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorların gözetimi altında olunması gerekir. Uzman doktorların tetkikleri sonucunda cilt işlem için uygun ise ışık peeling uygulanır ve yaklaşık olarak ciltte 8 saat kadar kalır. İşlem sonrasında kişinin yüzü 2 – 3 gün süre içerisinde soyulmaya başlayacaktır. Ciltte oluşan soyulmalar sonucunda artık daha temiz ve parlak bir görünüm elde edilirken oluşan koyu lekelerin giderildiğini görmek mümkün olacaktır. Daha sonra cildin eski formuna kavuşulmaması için gerekli olan koruyucu kremler başta olmak üzere kesinlikle güneş kremi kullanılmalıdır. Bu işlemin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalara bakacak olursak şunları söylememiz mümkündür.
Ciltte oluşan lekelerin giderilmesinde oldukça etkili olur ve güvenli bir işlemdir.
Normalden daha kısa süre de sonuçlarını görmek mümkün olur.
Işık peeling işlemi yapılırken herhangi bir ağrı, sızı ya da acı hissi oluşmaz.
İşlemi yaptırmak isteyen her kişinin cilt tipine uygun olduğunu söylemek mümkündür.
Bu işlemin ciltteki deriyi soyma etkisi verdiği için yan etkisi bulunur. Fakat bu yan etkilerin çok hafif olduğunu söyleyebiliriz.
Bu yan etkiler ise kişinin cildinde genellikle kuruluk başta olmak üzere cildin gerilmesine neden olur. Ayrıca hafif kızarıklık ve soyulmayı da unutmamak gerekir. Bütün bu durumlara bakıldığı zaman iyileşme sürecinin daha hızlı olması için gerekli olan nemlendirmenin sağlanması gerekir. Bu korumayı ise güneş kremleri ile sağlamak mümkündür. Ayrıca bu ışık peeling işlemi, bazı kişilere uygulanamaz. Çünkü bunun birçok sebebi vardır. Bu sebeplere bakacak olursak şunları söylemek mümkün olacaktır.
Işık peeling işlemi uygulanırken kullanılan ilaçlardan herhangi birine alerjisi olan kişilere kesinlikle uygulanmamalıdır. Aksi takdir de olmaması gereken sonuçlar meydana gelebilir. Cilt eski formundan daha kötü bir görünüm alabilir.
Kronik hastalığı olan kişilere de uygulanmamalıdır.
Hamile olan ya da hamile olma ihtimali olan kişilere de uygulanması doğru olmaz. Ayrıca bebek emziren kişilere de yapılması önerilmez.
İşlem yapılacak bölge de veya vücudunun herhangi bir yerinde kesi olan ameliyat olan kişilere yapılmaz.